Metodologia selecției grupului țintă – 336284

Proiectul Vocație și Carieră – Sprijin Integrat pentru Angajare – cod SMIS: 336284

APEL: PEO/409/PEO_P3/OP4/ESO4.1/PEO_A32_Sprijin pentru stimularea ocupării prin furnizarea de măsuri active în pachete de servicii integrate – Regiuni mai puțin dezvoltate

Grupul țintă vizat este format din: 300 de pers. cu domiciliul/ reședința în regiunea mai puțin dezvoltată Regiunea CENTRU (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) care se împart în următoarele categorii (în conformitate cu cerințele din Ghidul solicitantului și rezultatele Analizei de nevoie):

  • 212 pers (70,67 % din total GT) șomeri inclusiv șomeri de lungă durată;
  • 47 pers (15,67 % din total GT) aparținând minorității roma;
  • 3 pers cu diz (1 % din total GT);
  • 38 pers din categoriile pers. inactive, tineri > 30 de ani, pers. din comunități marginalizate, din zone rurale, > 55 de ani, pers. revenite în țară, minorități, eliberate din detenție, refugiați sau beneficiare de protecție internațională.

Notă: Din totalul de GT, min. 50 de persoane vor fi tineri cu max 35 de ani, cnf prevederile Garanției pentru tineret, care vor beneficia de pachete de măsuri integrate;

Criterii de eligibilitate pentru grupul țintă

• vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani (au împlinit 18 ani și au vârsta sub 65 de ani)
• domiciliul sau reședința în regiunea de implementare Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), fie în zona urbană, fie în zona rurală
• fac parte din cel puțin 1 din următoarele categorii:

  1. persoane inactive;

  2. șomeri, șomeri de lungă durată, șomeri cu nivel redus de competențe;

  3. tineri cu vârsta de peste 30 ani – până în 35 de ani;

  4. persoane cu dizabilități;

  5. persoane din comunități marginalizate;

  6. persoane din zone rurale care nu sunt ocupate și/sau trăiesc din agricultura de subzistență;

  7. persoane cu vârsta peste 55 de ani;

  8. persoane aparținând minorităților;

  9. persoane eliberate din detenție, într-un termen de cel mult 12 luni calculat de la momentul eliberării din detenție până la momentul intrării în operațiune;

  10. refugiați și persoane beneficiare ale unei forme de protecție internațională care au permis de ședere și drept de muncă în România.

Persoanele din categoriile de grup țintă de la 3 la 10 sunt eligibile în următoarele condiții:
✓ fie sunt asimilabile șomerilor, respectiv nu lucrează, sunt apte și disponibile pentru a începe lucrul și sunt în căutare activă a unui loc de muncă;
✓ fie sunt angajate și doresc să-și actualizeze competențele profesionale.

Grupul țintă eligibil în cadrul acestor apeluri include numai persoane cu domiciliul sau reședința legală în România.


Principii orizontale respectate de proiect

  1. Egalitatea de șanse

  2. Egalitatea de gen

  3. Nediscriminare

  4. Accesibilitate persoane cu dizabilități

• Proiectul în cadrul metodologiei de selecție GT conține prevederi clare privind accesul la activitățile proiectului fără nicio discriminare. Selecția grupului țintă și implicarea membrilor grupului țintă în activitățile de consiliere și formare și la alte acțiuni ale proiectului se va face fără nici o deosebire, excludere, restrictive, sau preferință, pe bază de etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor recunoscute de lege.

• Postările și informările offline vor accentua că persoanele interesate vor fi selectate fără nicio discriminare de gen, abordarea și comunicarea cu GT se va face de către experții proiectului fără nicio discriminare.

• În cadrul campaniei se vor include și informații relevante privind integrarea principiului nediscriminării la nivelul locurilor de muncă – de ex., promovarea conceptului potrivit căruia persoana cu dizabilități încadrată în muncă reprezintă o valoare adăugată pt societate și, mai ales, pt comunitatea căreia aparține.

• Procedurile de selecție vor fi transparente și nediscriminatorii, asigurând acces egal pentru fiecare gen. În formarea grupelor de consiliere și a grupelor de curs se va urmări echilibrul de gen. Selecția furnizorilor de servicii și bunuri care vor fi achiziționate în cadrul proiectului se va face pe baza principiului nediscriminării.

• În acord legislația, se vor face demersuri ca pentru membrii grupului țintă care prezintă un grad de handicap minor, să participe la activitățile proiectului. Aceștia vor beneficia în mod egal de acces la tot ce este destinat grupului țintă înscris în cadrul proiectului. Accesibilitatea definită ca “posibilitatea asigurată persoanelor cu dizabilități de a avea acces, în condiții de egalitate cu ceilalți cetățeni, la mediul fizic, transport, tehnologii și sisteme de informații și comunicare, precum și la alte facilități și servicii“ va fi urmărită pe tot ciclul de viață al proiectului. Locațiile de desfășurare fizică a activităților vor avea în mod obligatoriu facilități pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități (rampe, lifturi, toalete adaptate).

• Vor fi constituite grupuri de suport format din experții de recrutare, selecție și monitorizare GT, care să faciliteze accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, din GT, la activitățile proiectului.

• Materialele de curs și informațiile proiectului vor fi disponibile în formate alternative (Braille, audio, fonturi mărite), după caz. Pentru participanții cu deficiențe auditive, se vor asigura interpreți pentru limbajul semnelor în timpul activităților. Videoclipurile și materialele multimedia utilizate în cadrul cursurilor vor include subtitrări.

Documente apartenență la grupul țintă

Persoanele care aparțin categoriei prezentate anterior, vor fi înregistrate în grupul țintă al proiectului, cu condiția depunerii dosarului complet de înscriere, dosar care va cuprinde în mod obligatoriu:

  • cerere de înscriere semnată (Anexa 1);
  • declarație -acord privind prelucrarea datelor personale, semnată (Anexa 2);
  • declarație pe proprie răspundere de evitare a dublei finanțări, semnată (Anexa 3);
  • declarație pe proprie răspundere privind apartenența la grupul țintă, semnată (Anexa 4);
  • formular de înregistrare în grupul țintă, completat integral, semnat (Anexa 13);
  • copie a cărții de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie (dacă este cazul);
  • copie diplome/ documente de studii;
  • în cazul șomerilor și șomerilor de lungă durată – document emis de instituția abilitată (AJOFM/ ANOFM sau la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege);
  • în cazul persoanelor aparținând minorității roma – document care atestă autodeclararea ca persoană aparținând minorității roma;
  • în cazul persoanelor cu dizabilități – document emis de instituția abilitată (ANPDPD sau instituții subordonate);
  • în cazul persoanelor eliberate din detenție – document emis de instituția abilitată (penitenciar);
  • în cazul persoanelor aparținând minorităților, refugiați și persoane beneficiare ale unei forme de protecție internațională – document emis de instituția abilitată.