Despre proiect

Prosilient VET este un Erasmus + KA220 VET- Parteneriate de cooperare în educația și formarea profesională – proiect realizat de 4 organizații europene din Italia, Bulgaria, România și Austria pentru a sprijini dezvoltarea profesională a formatorilor și experților în domeniul VET.
Proiectul a început în martie 2022 și va dura 18 luni.

Obiectivele proiectului

Proiectul prosilient VET are următoarele obiective:
● A evidenția că reziliența este o capacitate importantă pe care formatorii CVET ar trebui să o dezvolte și să o cultive, astfel încât să poată face față provocărilor neașteptate în practica lor zilnică.
● A promova o formă mai eficientă de reziliență-proziliență, care pune accent pe prevenire mai degrabă decât pe reacția de remediere la reacțiile negative.
● Pentru a spori proziliența formatorilor CVET în practica lor profesională zilnică, concentrându-se pe importanța activității de auto-îngrijire intenționate de formatori pentru a fi eficiente și pentru a oferi o predare de înaltă calitate într-o manieră susținută.

Întâlnire de lansare – 2 martie 2022, online pe Zoom

Fotografii: Membrii echipei de proiect

Întâlnirea a avut loc pe platforma online Zoom și a fost organizată de CREFOP (Centrul de Resurse pentru Educație și Formare Profesională), partenerul lider român al proiectului împreună cu alte trei organizații din Bulgaria, Italia și Austria (Your Ideas Matter, Consorzio Itaca si BEST).
În cadrul întâlnirii, coordonată de CREFOP, s-au definit calendarul și metodele de realizare a activităților proiectului.

Primele activități de diseminare

În primul rând, partenerii au conceput și au ales logo-ul oficial al proiectului, care reprezintă conceptele de proziliență, antrenament, forță, bunăstare, îngrijire de sine și proactivitate.

După alegerea logo-ului definitiv de către parteneri, prima etapă a fost finalizată cu crearea site-ului oficial Prosilient VET, disponibil în engleză și în limbile principale ale fiecărui partener (română, germană, bulgară și italiană). Site-ul web va fi activ pe toata durata de viata a proiectului, si chiar si dupa acesta daca vor exista conditii pentru a continua si/sau a face proiectul sa creasca. Link către site-ul proiectului: www.prosilientvet.eu
Mai mult, a fost creată pagina oficială de Facebook:@prosilientvet

Dezvoltarea setului de instrumente Prosilient VET

Setul de instrumente Prosilient VET este rezultatul principal al proiectului. Obiectivul acestui rezultat este de a oferi un depozit de instrumente și resurse pentru auto-învățare, în ritm propriu, pentru formatorii CVET, care îi va sprijini în dezvoltarea prozilienței lor.

Acest Toolbox va fi un instrument accesibil online atât într-o versiune pdf, cât și într-un document digital online, disponibil în engleză și în toate limbile partenere.

Este împărțit în patru domenii tematice: autoevaluare și auto-reflecție, îngrijire de sine, gestionarea digitalizării în VET, abordarea provocărilor specifice. Alături de o scurtă explicație teoretică, de ce contează fiecare factor în proces, formatorii vor avea ocazia să învețe și să implementeze activități practice concrete pentru a-și dezvolta anumite caracteristici.

Formatorii pot folosi Setul de instrumente în propriul ritm și la un moment preferat, punând accent pe aspectele de bunăstare și bunăstare ale dezvoltării lor profesionale.
Formatorii prosilenți vor putea crea un mediu de învățare mai pozitiv, care va crește motivația pentru învățare și dezvoltarea cursanților și realizările lor de învățare.

Profilele partenerilor

CREFOP, coordonatorul proiectului, este un ONG fondat în 2006, care se implică activ în îmbunătățirea calității educației și formării profesionale și în dezvoltarea bunelor practici în acest domeniu. Crefop promovează activ principiile cooperării și accesului nediscriminatoriu la resurse a diverșilor factori implicați în viața socio-economică la nivel local, regional, național și internațional.

Consorzio ITACAeste un consorțiu de diferite cooperative și companii care activează în principal în sectoarele turismului, comunicării, culturii și serviciilor profesionale. Lucrează pentru a crea rețele locale și internaționale și o face prin propuneri inovatoare, facilitând și sistemele de comunicare cu utilizarea tehnologiilor digitale, instrumentelor web și rețelelor sociale.

Ideile tale contează(YIM) combină eforturile profesioniștilor de înaltă calificare dedicați transformării sistemului de învățământ din Bulgaria și dezvoltării oportunităților de formare la zi pentru profesori și formatori din sectoarele educației și formării. YIM este un partener activ al sectorului ONG din Bulgaria, fiind implicat în proiectarea proiectelor, activități de instruire, coaching și consiliere psihologică. Domeniul de activitate al YIM acoperă spectrul educației și formării, cu un accent puternic pe VET.

CEL MAI BUNInstitut für berufsbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH a fost fondat în 1990 ca o organizație independentă austriacă pentru furnizarea de servicii de formare continuă, calificare profesională și carieră. Activitățile sale principale cuprind dezvoltarea de programe inovatoare de formare pentru tineri (+16) și adulți, mulți dintre ei dezavantajați și cu background migrator, privind formarea continuă și profesională, consiliere și coaching și activare pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajați. BEST oferă diverse programe de instruire a formatorului pentru a îmbunătăți standardele de instruire și livrare de coaching.