Cariera reprezinta un termen pe cat de des folosit, pe atat de greu de definit, avand o importanta componenta subiectiva pentru persoana care isi doreste sa se dezvolte si numeroase aspecte obiective din punctul de vedere al organizatiilor care urmaresc productivitatea muncii. Si pentru unii si pentru ceilalti, acest sector a devenit un punct major de interes in contextul economic actual, a carui instabilitate a condus la cariere mai putin previzibile si clar definite fata de cele din trecut. Modul de planificare si administrare a carierei a devenit, astfel, responsabilitatea amandurora.

Nevoia de realizare a unui plan de dezvoltare profesionala a angajatilor in acord cu necesitatile organizatiei si cu aspiratiile personale ale angajatului a condus la nasterea termenului generic de management al carierei, care consta in implementarea unui set de proceduri de consiliere profesionala, distincte fata de cele de consiliere vocationala si orientare in cariera, precum si de cele realizate in vederea integrarii, respectiv adaptarii profesionale a angajatului la locul de munca.

Consilierea pentru cariera reprezinta o continuare a acestora din urma, avand ca functii: analiza posturilor din punctul de vedere al specificatiilor si al concordanetei lor cu planul de dezvoltare personal, evaluarea aptitudinilor, competentelor si motivatiilor persoanei, raportarea la necesitatile de formare profesionala viitoare si evaluarea periodica a performantei obtinute de catre aceasta.

Consilierea pentru cariera poate avea ca scop dezvoltarea angajatului si urmarirea evolutiei acestuia atat in cadrul organizatiei angajatoare, cat si individual, atunci cand procesul de consiliere este solicitat de catre angajat pentru a-i servi interesului personal.

Prin intermediul proiectelor noastre, ne-am aflat de-a lungul timpului in ambele ipostaze, ajutandu-i pe cei implicati sa isi inteleaga mai bine situatia profesionala, ce optiuni au si cum pot actiona pentru atingerea propriilor scopuri, tinand cont de resursele personale.

Prin insotirea constanta in cadrul acestui important proces, ne-am propus de fiecare data sa aducem mai multa claritate asupra conceptelor de ghid al carierei, cursuri si examene de cariera, bazandu-ne pe faptul ca o intelegere mai profunda a acestora poate sprijini beneficiarul in autoevaluare si in planificarea carierei intr-un mod responsabil. Avem increderea ca un management al carierei eficient presupune o gestionare optima ale aspectelor mai sus mentionate, in concordanta cu factorii care ne influeneaza cariera.